BINE ATI VENIT : si nu uitati votati si comentati !!!

Glitter Graphics

Welcome Glitter Graphics


duminică, 19 octombrie 2008

Povestea Neamului !











Poveste sau adevar ?
Nu am degand sa vorbesc despre povestea neamului omenesc , nici macar a celui Romanesc ci am sa va spun povestea numelui meu , poveste transmisa din generatie in generatie pana la un anumit moment . Eu nu incerc decat sa pastrez si sa transmit mai departe povestea neamului , si a numelui pe care il port .
Se spune ca ar fi fost 3 frati , cu obarsia undeva prin judetul Sibiu , care nu au suportat asuprirea habsburgica , si prin anul 1750 , profitand de ocupatia lor , aceea de cresterea si pastorirea oilor , au pornit oile , la vale . Si asa in porneala lor , au ajuns undeva in Dobrogea , intr-o depresiune , inconjurata numa de paduri , unde s-au ajezat la casa lor , casatorindu-se cu fete localnice , de diferite origini ( romance , turcoaice , aromane ). Satul in care s-au asezat , nu este altul decat Valea Teilor - jud Tulcea.
Localnicii , le-au dat numele de" Porneala " de la porneala oilor , deoarece ocupatia lor nu era alta decat cresterea si pastoritul oilor , cantatul doinelor si baladelor mioritice , cantatul din ciumpoi si din fluier.
Secole de-a randul asta au facut , au pastorit , cantat si s-au inmultit precum iarba.
Azi suntem multi care purtam acest nume " Porneala " si majoritatea stiu si cunosc aceasta poveste , ca ne tragem din acelas sat , din ramura de oieri sibieni .
Bunicul imi povestea , ca oriunde in lume , intalnesc o persoana cu numele de" Porneala " sa-i dau respectul cuvenit intrucat este sange din sangele celor 3 frati oieri sibieni. Nu exista coincidenta de nume , precum Ionescu , Popescu sau Ardelean ...etc , .
Tind sa cred acesta poveste .
Poate daca oile ar vorbi , as afla adevarul !!!

Hristian.George

2 comentarii:

jad spunea...

radacini viguroase de oier....sa nu le desminti niciodata....!!!
...pe cand casa in Pipera?... :)

Unknown spunea...

Casa in Pipera ? Poate si la Snagov ! , dar din pacate cand m-am nascut eu , nu am mai gasit decat 3 oi " cufurite " cum zicea al Batran Bunic al meu . A luat totul ... bolsovismul . Iar obarsia nu am de ce s-o dezmint , chiar daca putini din neamul meu , mai pastoresc oile .